Șubat 2021 – Haziran 2021’de hayata geçmesi beklenen Türkiye’nin yeşil sertifika sistemi ve piyasasına ilişkin taslak işletim usul ve esaslar, başka bir deyişle YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası İşletim Usul ve Esasları taslağı (“Taslak Usul ve Esaslar”) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (“EPDK”) tarafından görüşe açıldı.
Aşağıda söz konusu sistem ve piyasaya ilişkin genel değerlendirmeler ile birlikte Taslak Usul ve Esaslar’a ilişkin incelmemiz yer almaktadır.
Ön Bilgi
Yeşil sertifika 14 Kasım 2020’de yayımlanan ve 1 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe girecek olan Elektrik Piyasasında Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi Yönetmeliği (“Yönetmelik”) ile ilk kez enerji mevzuatında kendine yer bulmuştur. Türkiye’nin yeşil sertifikası, Yönetmelik’te tanımlandığı şekilde YEK-G Belgesi (“YEK-G Belge(leri)si”), piyasa işletmecisi tarafından, yenilenebilir enerji tesisi sahibi üretim lisans sahipleri ile tedarik şirketlerinin talebi üzerine düzenlenecek, tüketiciye kendisine sağlanan elektriğin tamamının veya bir kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini garanti ve ispat eder ve piyasada işlem görebilen bir belge olarak öngörülmüştür.
Yönetmelik ile katılımcıların YEK-G Belgesi çıkarılmasını talep edebileceği bir sistem (“YEK-G Sistemi”) ve YEK-G Belgeleri’nin işlem görebileceği organize bir piyasa (“YEK-G Piyasası”) öngörülmüş ve YEK-G Sistemi ve YEK-G Piyasası’nın piyasa işletmecisi EPİAŞ tarafından işletileceği düzenlenmiştir. Yönetmelik ile öngörülen yapıya ilişkin bir özet aşağıda yer almaktadır:
Yönetmelik, teminatlara ilişkin olarak ise, YEK-G Piyasası faaliyetleri tahtında sağlanan teminatların amacı dışında kullanılamayacağı, haczedilemeyeceği, rehin edilemeyeceği, idari mercilerin tasfiye kararlarından etkilenmeyeceği, iflas masasına dahil edilemeyeceği ve üzerlerine ihtiyati tedbir konulamayacağı hükmüne yer vermiştir.
Taslak Usul ve Esaslar
Taslak Usul ve Esaslar, Yönetmelik ile düzenlenen hususları detaylandırmanın yanı sıra, YEK-G Sistemi ve YEK-G Piyasası’nın nasıl işleyeceğine ilişkin olarak, belgelendirilebilir üretim miktarının hesaplanması, teminat türleri ile seanslar, ödemeler ve faturalama gibi hususlarda yeni düzenlemelere de yer vermektedir.
Taslak Usul ve Esaslar ise, lisansın sona erdirilmesi, iptali, askıya alınması, lisans süresinin sona ermesi, katılımcının ödemede temerrüde düşmesi, iflasının kesinleşmesi ve piyasa işletmecisi tarafından katılım anlaşmasının feshi hallerinde katılımın pasife alınacağını düzenlemektedir. Ayrıca, üretim tesislerinin ilgili yıl için sisteme kaydının yenilenmemesi ve aynı takvim yılı için YEK-G sistemi dışında enerjinin niteliğine dair bilgi vermeyi amaçlayan diğer sertifika piyasalarına kayıtlı olduğunun tespit edilmesi halinde de ilgili katılımcının katılım durumu pasife alınacaktır.
Sistem katılımcıları katılım durumlarının pasife alınmasını kendileri de talep edebilecektir.
Belgelendirilebilir üretim miktarında, Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği çerçevesinde uzlaştırma bildirimlerine yapılan itiraz veya gerçekleştirilen düzeltmeler çerçevesinde, artma veya azalma olması halinde, artışa denk YEK-G Belgeleri’nin düzenlenmesi talep edilebilecek veya piyasa işletmecisi tarafından düşüş oranında, çıkarılmış olan YEK-G Belgeleri iptal edilebilecektir. Bu iptalin düşüşü karşılamaması halinde, katılımcının uhdesinde bulunun daha önce ihraç edilmiş olan YEK-G Belgeleri’nin iptal edilmesi mümkündür. Katılımcının uhdesinde böylesi YEK-G Belgeleri’nin bulunmaması halinde, piyasa işletmecisi ilgili katılımcıya gerekli YEK-G Belgeleri’ni temin edebilmesi için süre verecektir. Bu süre içerisinde gerekli YEK-G Belgeleri’nin temin edilmemesi halinde, ilgili katılımcının YEK-G Piyasası’ndaki faaliyetleri, belgelerin temini için gereken işlemler dışında, durdurulacaktır.
Teklifler kontrat için açılan seans süresince, 10.00-15.00 arasında sunulabilecek ve kontrat seans süresince işleme açık kalacaktır. Taslak Usul ve Esaslar ile tekliflerin belirli bir fiyat ve miktar bilgisine sahip standart teklifler olacağı ve teklif miktarlarının MWh cinsinden 1 MWh ve katları olacak şekilde belirleneceği öngörülmüştür. Piyasa işletmecisi teklifleri birden fazla teklifle kısmen eşleme yetkisine sahip olacaktır.
YEK-G Belgeleri’nin ilga edilmesine en az bir ay süre kalması halinde satış işlemine konu edilemeyeceği de Taslak Usul ve Esaslar ile öngörülmektedir.
Piyasa işletmecisi, eşleştirme işlemi sonrası söz konusu eşleşmeye ilişkin düzenleyeceği ticari işlem onayını ilgili katılımcılara bildirilecek ve ilgili katılımcılar bildirimi takip eden 20 dakika içerisinde ticari işlem onayına itiraz edebilecektir; bu onaya itiraz edilmemesi halinde, taraflar arasında sözleşme kurulmuş sayılacaktır.
i. TL, Euro veya Amerika doları cinsiden nakdi teminattan,
ii. Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar tarafından hazırlanmış olan TL, Euro veya Amerikan doları cinsinden kesin ve süresiz elektronik teminat mektuplarından,
iii. Türkiye’de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankalar ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluşlarının kontra-garantisi üzerine diğer bankaların düzenleyecekleri TL, Euro veya Amerikan doları cinsinden, kesin ve süresiz elektronik teminat mektuplardan
biri veya birkaçı niteliğinde olabilir.
Euro ve Amerikan doları olarak sağlanacak teminatlara değerleme katsayısı uygulanacaktır.
Teminat tutarı, eşleşen alış miktar ve ücretlerinin çarpılması ile bulunacak eşleşen alış tekliflerinin toplam tutarı ile eşleşmemiş alış teklifleri toplantından eşleşen satış miktar ve ücretlerinin çarpılması ile bulunacak eşleşen satış tekliflerinin toplam tutarının çıkarılması yoluyla hesaplanacaktır.
Piyasa işletmecisi piyasa işlem teminatı hesabındaki teminat tutarını ilgili katılımcının satış yönlü eşleşmeleri düşülerek eşleşmemiş olan alış teklifleri ve eşleşmiş alış teklifleri kadar bloke edecek ve piyasa katılımcısının işlem limitini bu oranda azaltacak, seans sonunda eşleşmemiş teklifler kadar ve fatura ödemesini takiben ödeme tutarı kadar blokajı kaldıracak ve işlem limitini yükseltecektir.
Piyasa işletmecisi sağlanması gereken teminat bedelini seansın bitimini takiben yapılacak işlemlerin tamamlanması üzerine hesaplayacak olup, mevcut teminatların bu tutarın altında olduğunu tespit etmesi halinde, ilgili piyasa katılımcısına teminat tutarını tamamlanası yönünde bir bildirimde bulanacaktır. Eğer mevcut teminat tutarları, sağlanması gereken teminat bedelinin üzerindeyse, piyasa katılımcısı ilgili bedelin iadesini talep edebilecektir.
Nihai uzlaşma bildirimleri fatura dönemini takip eden ayın beşinci iş günü piyasa katılımcılarına duyurulacak olup, bu bildirimlere Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği’nin 133. maddesi tahtında yazılı olarak itiraz edilebilecektir. Bu itirazlar piyasa işletmecisi tarafından iki ay içerisinde sonuçlandırılacaktır.
Piyasa işletmecisi, nihai uzlaştırma bildirimi yapıldıktan sonraki yedi gün içerisinde YEK-G Sistemi ve YEK-G Piyasası tahtında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin bir fatura düzenleyecektir; bununla birlikte, Taslak Usul ve Esaslar ile bu faturanın tebliğ tarihi olarak nihai uzlaştırma bildiriminin yapıldığı tarihin esas alınacağı da düzenlenmiştir. Faturalara itirazın fatura tarihinden itibaren sekiz gün içerisinde yapılacağı düzenlemesi çerçevesinde, fatura tebliğ tarihine ilişkin bu düzenleme önem arz etmektedir.
Kendisine ödeme yapılacak olan katılımcıların nihai uzlaştırma bildiriminin duyurulduğu günden itibaren yedi gün içerisinde fatura düzenleyeceği de Taslak Usul ve Esaslar’da düzenlenmiştir.
Taslak Usul ve Esaslar’ın faturalar ile ön ve nihai uzlaştırma bildirimlerine itirazı düzenleyen maddesine göre, piyasa işletmecisinin itirazlara ilişkin vardığı sonuçlardan doğan uyuşmazlıklar ilgili katılımcının başvurusu üzerine EPDK tarafından incelenecektir. Bununla birlikte, ilgili hüküm ile fatura itirazlarına ilişkin piyasa işletmesinin bir inceleme yapılacağının düzenlenmemiş olduğu ve faturaya itirazın başka kanunlar ile düzenlenmiş olduğu düşünüldüğünde, bu hükmün salt olarak piyasa işletmecisinin ön ve nihai uzlaştırma bildirimlerine yapılacak itirazlara ilişkin varacağı sonuçları kapsadığı şekilde yorumlanması gerekecektir.
Taslak Usul ve Esaslar ile faturalara ve ön ve nihai uzlaştırma bildirimlerine yapılacak itirazların katılımcıların ödeme yükümlülüğünü etkilemeyeceği düzenlenmiştir. Katılımcıların iki iş günü içerisinde faturalandırılmış meblağı ödeyememesi halinde temerrüde düştüğü kabul edecek ve temerrüdün Yönetmelik'te belirtilen sonuçları uygulanacaktır. Yönetmelik'in farklı olarak, Taslak Usul ve Esaslar ödememe durumunda ilgili borcun piyasa işletmecisi tarafından teminatlardan hangi sıra ile karşılanacağını belirlemektedir. Buna göre, piyasa işletmecisi borç tutarını öncelikle ödenecek miktarı cari hesap fazlasından; bunun yeterli olmadığı durumlarda teminat fazlasından ve hala yetersizse, ilgili katılımcının sağladığı teminatlardan karşılayacaktır.
Taslak Usul ve Esaslar ayrıca katılımcı tarafından gönderilen faturanın ulaşmasının ardından üç gün içinde ödemede temerrüde düşülmesi durumunda, piyasa işletmecisinin ilgili katılımcıya temerrüt faizi ödemekle yükümlü olduğunu öngörmektedir.
Sonuç
Türkiye'nin yukarıda çerçevesi çizilen yeşil sertifika sistemi uluslararası örneklerin incelenmesi ve Avrupa Yeşil Düzeni (European Grean Deal) ile sınırda karbon mekanizmaları dikkate alınarak EPDK tarafından şekillendirilmiş ve Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak düzenlenmiştir. Ancak, piyasa aktörlerinin Taslak Usul ve Esaslar'da açıklanan sistemin detaylarına nasıl tepki vereceği henüz bilinmemektedir.
Taslak Usul ve Esaslar 22 Şubat 2021 tarihine kadar piyasa aktörlerinin görüşlerine açık olacaktır. Piyasa aktörlerinin görüşleri elde edildikten sona erdikten sonra EPDK'nın Taslak Usul ve Esasları aldığı görüşleri yansıtacak biçimde tadil etmesi ve tadil edilen metni yayımlaması beklenmektedir.
Şeyma Olğun, Senior Associate, solgun@gentemizerozer.com